Zirkonia

Zirkonia

Eigenschappen 

Een zeer goed alternatief voor diamanten zijn zirkonia’s. Er is geen materiaal dat de eigenschappen van diamant dichter benadert.

Zirkonia wordt in laboratoria gemaakt en heeft een hardheid van 8,5 op een schaal van 1 tot 10 en is dus zeer hard. Alleen experts kunnen het verschil zien tussen een zirkonia en een diamant. Hiervoor is een loupe nodig die minimaal 10 keer vergroot.

Ontstaan

Twee Duitse mineralogen ontdekten in 1937 de (natuurlijke) zirkonia . Pas in de jaren 70 kwamen wetenschappers in de Sovjet Unie tot de ontdekking hoe je dit mineraal kunt laten groeien in een laboratorium. Vanaf de jaren 80 worden zirkonia’s veel door sieradenontwerpers gebruikt.

Onderhoud

Sieraden bezet met zirkonia kun je eenvoudig schoonmaken door ze te weken in een laagje lauw water. Daarna schoon borstelen met een zachte (tanden) borstel. 

U kunt in het lauwe water ook een bruistablet leggen die normaal gebruikt worden voor het reinigen van een kunstgebit. Met deze methode bruist het sieraad schoon. Hierna kunt u het sieraad onder de kraan schoonspoelen. Afsluitend kunt u het sieraad opwrijven met een zachte doek.